Tijdens het weekend van 13/14 en 15 juni 2014 is er weer het Oldtimer Weekend Groede gehouden en met succes. Door de vele concurrentie van militaire activiteiten rondom herdenking van 70 jaar einde 2e W.O. en 100 jaar 1e W.O. hebben we geen kans gezien zoals vanouds Groede Podium om te toveren in een heus bunkerdorp. Er hadden zich veel te weinig soldaten aangemeld, zodat we genoodzaakt waren een andere inhoud aan het programma te geven en wat blijkt: Dat is ons zeer goed bevallen.

De vrijdag

We zijn gestart met een stattics houw van aller gategoriën die meededen aan ons weekend. Allerlei voertuigen waren daar al te zien. Daarna zijn we met de legervoertuigen vertrokken naar de camping ’t Platte Putje in Groede, waar we gezamenlijk met de andere camping gasten een Paella maaltijd hebben genuttigd in afwachting van de wedstrijd Nederland- Spanje. Na de 5-1 overwinning kon het weekend eigenlijk niet meer stuk.

De zaterdag

Zaterdag morgen was het verzamelen geblazen op de Markt in Groede van de legervoertuigen en bromfietsen. Bij de legervoertuigen was de opkomst helaas iets minder dan vorig jaar, maar bij de brommers hebben we een record gevestigd, ruim 25 brommers, voor 2015 op naar de 30 .Ook deden er nog 3 Ford mee aan de rondrit, we hadden daar op meer deelnemers gerekend. De tractoren zijn gestart in Aardenburg en de ruiters en aanspannen bij de Boerenhoeve in Nieuwvliet. In totaal waren er op die zaterdag bijna 120 vervoermiddelen onderweg. Tijdens de rondrit kregen de deelnemers “echte” Hollandse Nieuwe met een glaasje Cava en dat ging er gesmeerd in. De lunch voor de brommers, legervoertuigen en de tractoren is gehouden op het Spuiplein in Breskens. Een drukte van jewelste en daar is ook de lunch aangeboden. De paarden hebben een tussenstop met ringrijden gedaan op de Markt in Groede, daar was het gezellig druk er was al heel wat publiek op afgekomen. Na een verdere vervolg van de route zijn de paarden rond 16.00 uur weer gearriveerd bij de Boerenhoeve in Nieuwvliet. Tijdens de rit was ook Wethouder de Bruijne van de partij. De andere voertuigen zijn onder luid applaus teruggekomen op de Markt vanaf 15.30 uur, waar we ook nog een bezoekje hebben gehad van onze Burgemeester. Inmiddels was er al veel publiek toegestroomd, die in afwachting van terugkeer van de voertuigen genoten hebben van de Trommelkatjes ( Djembé groep uit Groede) en de hondenshow van Country Dogs uit Boerenhol. Ook de kezandse Klederdracht was weer van de partij.De dag is afgesloten met een goed verzorgde BBQ onder begeleiding van een tweetal bands D.U.S.T en Rosanti . Afsluiting feestdag 1.

De zondag

Dat was voor de organisatie de top dag, Alle voertuigen in totaal 140  en ruim 200 deelnemers vertrokken vanaf de Markt in Groede, dat was een drukte van jewelste en een passen en meten. Ook deze deelnemer hebben gedurende de rit genoten van een harinkje en cava, de meesten sloegen dat niet af. De lunch was voor de fietsers op de markt in Groede en voor de overige deelnemers bij Cadsandria in Ijzendijke. Na de pauze zijn de voertuigen vanuit IJzendijke doorgereden naar Kaasboerderij de Vos, voor een heuse kaasproverij. De deelnemers hebben een rondleiding gekregen over deze veehouderij. Erg interessant. De fietsers zijn na het ringrijden verder gereden via een omweg naar Breskens, waar zijn een bezoekje hebben gebracht aan de Glasblazerij. Op de markt waren er allerlei activiteiten, zoals Jeu de Boule, optreden van Rondomtrom uit Roosendaal ( Jembé) en natuurlijk niet te vergeten de inmiddels al beroemde skelter race van Groede. Ruim 20 skelters deden daar aan mee en er werd echt hard geskelterd. Het leukste vonden de skelterdeelnemers het over de wip crossen, dat gaf in ieder geval veel lawaai. Intussen had een motor met zijspan plaats genomen voor de ingang van de kerk, waar gedurende ruim 2 uur Rini en Mariska als levende standbeelden hebben gestaan, een groot succes en zo echt. Rond 16.00 uur werd de Markt vrijgemaakt voor terug keer van de voertuigen en om het inmiddels toegestroomde publiek een plekje te geven. Na het werd een meer dan mooie binnenkomst van al die mooie voertuigen en dat onder begeleiding van onze spreekstalmeester Guus. Ook hier afgesloten met BBQ onder begeleiding van de zelfde bands als op zaterdag. In de Grote Kerk was gedurende het hele weekend een foto tentoonstelling/expositie, een exposityie met Eysink motoren/brommers en fietsen en een film te zien van de reis van twee jongeren van Brugge naar Kaap de Goede Hoop met een autobusje en ten bate van een goed doel.

Afsluiting feestdag 2

Al met al kunnen we zondermeer terugkijken op een zeer geslaagd weekend en we prijzen ons gelukkig, dat er geen ongelukken zijn gebeurd en dat alles zo goed verlopen is. We hebben heel veel complimenten gekregen over de verschillende routes en alle verstrekkingen onderweg en tijdens de lunch en BBQ. Wij gaan ons weer opmaken voor 2015.

Adrie Neuféglise

Foto’s 2014