OLDTIMER WEEKEND GROEDE 2012

Het zit er weer op het O.W.G. weekend 2012. Zo terugkijkend kunnen we spreken van een heel geslaagd weekend en wat het weer betreft winderig maar droog met een zeer positieve uitschieter op de zondag en als je de verwachtingen vooraf zo zag, dan eigenlijk ongelooflijk. We zullen maar denken je krijgt wat je verdiend.

Voor de organisatie begon het weekend al op donderdag, alles verzamelen en plaatsen zorgen voor goede afzetting en aanwijzingen en de nodige zitplaatsen. Vrijdag rond 16.00 uur kwamen de eerste deelnemers al op de Mark en gelijk al met een tweetal grote wagens, vergezeld van het nodige geluid zo tegen 18.00 uur waren de deelnemers binnen, enkele deelnemers kwamen rechtstreeks vanuit Normandië, zij hadden deelgenomen aan de activiteiten rondom D-Day, maar wilden toch deelnemen aan ons weekend, waardering daarvoor.

Op vrijdag avond werd er een zogenaamde “blauwe hap”geserveerd door een veldkeuken, die in de loop van de middag werd geïnstalleerd en die al gelijk veel bekijks trok. Gezien de harde wind die er helaas was ( en die er ook voor gezorgd had dat 2 van onze 3 tenten de lucht invlogen- jammer van al dat werk op donderdagavond) hebben we moeten besluiten onze band niet op de muziektent op te laten treden, maar in de Kerk. Rond 20.30 uur vertrokken de meeste deelnemers naar onze OWG camping, achter Drukkerij Pieters en mogelijk gemaakt door V.V. Groede. Door de harde wind waren de meeste tenten opgeslagen onder de bomenrand, wat van afstand voor een mooi plaatje zorgde.

Zaterdagmorgen kwamen de eerste legervoertuigen al vroeg op de Markt aan, in totaal waren bij de start 39 voertuigen aanwezig, zij reden in colonne, waarbij de “zware jongens”vooraan reden. In totaal reden bijna 30 kinderen uit Groede en omgeving mee met de voertuigen, waarvan één speciaal ingericht voor personen vervoer, geleverd door de Nationale Reserve. Op weg naar de lunch was het de bedoeling te gaan zandhappen, gezien de vele regen in de dagen vooraf besloten dit te annuleren en een tussenstop te maken op de Markt in Oostburg, daarna zijn ze doorgereden naar de lunchplaats Nieuwvliet.

Ook deze morgen zijn er 30 tractoren gestart in Retranchement, deze start werd aangeboden en verzorgd door de Dorpsraad van Retranchement. Langs wegen en paden in onze streek is een tussenstop gemaakt bij WoutService Point en een doortocht bij Jodi Sintepier. Na een doortocht door Nieuwvliet zijn de tractoren als eerste aangekomen bij de Boerenhove, waar een zeer lekkere lunch werd aangeboden.

Voor het eerst waren er ook ruiters en aanspannen aanwezig, die rit werd verzorgd door Paarden Toerisme Zeeland. Jammer dat er in deze eerste edities niet zo veel deelnemers waren, maar wellicht volgend jaar beter. Via een doortocht over de Markt in Groede zijn de ruiters ook naar de lunchplaats Boerenhoeve Nieuwvliet gereden.

Bij de lunchplaats mochten de meerijdende kinderen gebruik maken van de speelmogelijkheden en zijn door de ouders daar weer opgehaald. Enkele legervoertuigen zijn nog even ingezet voor een rondrit met leden van de V.V. Oostburg, die enkele dagen bij de Boerenhoeve logeerden.

De zaterdag middag was Groede Podium weer in stijl ingericht door DRG 40-45 ( Re and Actment groep), met voor de jeugd een heuse stormbaan en ook weer de mogelijkheid een rondrit te maken voor het publiek ( jong en oud) en daar werd veel gebruik van gemaakt. Ook het schieten en het afvuren van een echt kanon, trok ook veel publiek. We hebben nog wel een tegenvaller moeten incasseren, de bestelde vliegtuigen, die ons defilé zouden ondersteunen konden niet opstijgen vanwege de vele wind, we gaan proberen dit volgend jaar wel te realiseren. Tijdens de rondrit voor legervoertuigen is er een “haring tussenstop” ingelast aan geboden door een aantal ondernemers van Breskens. Veel deelnemers hebben zich te goed gedaan aan onze Hollandse Nieuwe.

Het defilé werd afgenomen o.a. door Wethouder Schaalje en muzikaal begeleid door Rondomtrom uit Roosendaal. Eerst kwamen de legervoertuigen en daarna de tractoren, alle voertuigen zochten een plaatsje op Groede Podium en de deelnemers konden in de centrale OWG bar een drankje bekomen en tevens de activiteiten van DRG 40-45 bezoeken en op zoek gaan naar het kanon, wat net buiten Groede Podium stond opgesteld.

Rond 17.00 uur vertrokken de voertuigen weer richting Markt, waar zij ook ontvangen werden met tromgeroffel van Rondomtrom. Als afsluiting van deze dag is door de deelnemers een BBQ genoten onder muzikale begeleiding van 2 bands ( MOOBUNK EN ANOTHER LEVEL). Helaas was de koude en toch redelijk sterke wind een beetje domper op de dag, maar in de kerk ( omgebouwd als restaurant) werd lekker gesmikkeld.

Daarna werd door de leger jongens en meisjes het kampement opgezicht en gingen de deelnemers die alleen aan de rondrit meededen weer naar huis.

Op zondag morgen was er een leuke verrassing, het was prachtig weer, nou dat heeft geholpen om er een zeer geslaagde dag van te maken en over het hele weekend gezien een zeer geslaagd weekend.

Voor het eerst hadden we ook oldtimers fietsers bij ons evenement weten te betrekken, een 20 tal en dat naast ruim 20 moters en 50 auto’s een hele opkomst op de vroege morgen. Alle deelnemers genoten van een kopje koffie/thee en de”bekende” groesepaptaart, lekker op het terras in het zonnetje.

Allereerst gingen de fietsers van start een rondje over de Markt , twee keer ringsteken en dan nogmaals over de Markt en dan richting de kust. Veel van de fietsers waren in bijbehorende kleding, wat door het publiek zeer op prijs werd gesteld en met namen de Hoge Bi trok veel aandacht, maar ook de garnalen verkopende Antwerpse fietser.

Rond 11 uur gingen de eerste auto’s van start met als tussendoortje de motors. Het was al redelijk druk op de Markt met publiek. Om 13.00 uur begon het mini voetbal toernooi in de met zand volgestorte vijver, dat was een groot succes, de finale vond plaats om ongeveer 15.30. uur. Rond 13.30 uur kwamen de Jeu de Boulers op de Markt om hun demonstratie wedstrijden te spelen, heel wat toeschouwers hebben een bouletje mee gegooid.

De lunch voor de deelnemers van de auto en motor rit was op de Paarden melkerij in Oostburg, daar werden de deelnemers met enthousiasme ontvangen. De Oldtimer Fietsen hadden na een mooie route onder de kust een lunchplek gevonden bij de Boerenhoeve in Nieuwvliet.

Alle deelnemers zijn na een mooie rondrit weer tussen 15.00 en 16.30 uur aangekomen op de Markt in Groede, waar zij na een watertestje werden ontvangen door het vele publiek wat toegestroomd was. Op de Markt waren ook al dames en een heer van de Kezandse klederdracht vereniging aanwezig, die soms een modeshowtje gaven met uitleg door de speaker.

Alle voertuigen werden onder muzikale klanken van de band Blue Steam binnengepraat door de spreekstalmeester, dat was ook een nieuwtje op ons evenement.

De band trad natuurlijk ook op tijdens de afsluitende BBQ.

Rond 21.00 uur was de Markt in Groede weer verlaten en zijn we begonnen met het opruimen van alle zaken. Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd weekend.