OLDTIMER WEEKEND GROEDE 2010

GROEDE EN OMGEVING KIJKEN TERUG OP EEN ZEER GESLAAGD EN DRUK OLDTIMER WEEKEND.

Afgelopen weekend ( 2e weekend van juni) stond voor Groede en omgeving weer in het teken van het oldtimer gebeuren. De leger jongens en meisjes hebben in grote getallen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vanaf vrijdag middag 16.00 uur toto zondag morgen 11.00 uur aan het weekend deel te nemen. Met een bijzonder uitstapje op vrijdagavond het zogenaamde “ZANDHAPPEN”.

Op zaterdag waren ook de oldtimer tractoren uit de streek actief. Deze vertrokken vanaf Jodi Sintepier voor een rondrit door de streek met een lunchpauze op de Paardenmelkerij in Oostburg. De tocht eindigde op Groede podium, waar om 16.00u aan het defilé werd deelgenomen.

De leger jongens en meisjes begonnen de dag om 9.30 uur op de Markt in Groede, waar onder grote belangstelling van publiek de tocht aanving voor een rondrit door de streek met een rijdend saluut bij het monument voor burger oorlogsslachtoffers in Breskens. Via een korte tussenstop in Oostburg zijn zij ook beland op de paardenmelkerij. Daar werd een hele weide vol gezet met groene wagens.

De groene voertuigen hebben hun tocht via Sluis en Nieuwvliet ( ringrijden) voortgezet via de bekende panorama weg, waar zij ook even gerust hebben. De legervoertuigen zijn  om 16.00 uur het defilé voorgegaan, dat afgenomen werd door Burgemeester Sala van de  gemeente Sluis. Daarna zijn de voertuigen opgesteld midden op Groede Podium.

Veel publiek was aanwezig om de voertuigen de bekijken en de 2 re-andactment kampen  ingericht in Groede Podium te bezoeken. Veel belangstelling trok natuurlijk ook de schietdemonstraties, met name van de kinderen.

Nieuw was een “educatieve”bunkerspeurtocht door Groede Podium voor de kinderen. Na een presentatie werden de kinderen verzocht aan de speurtocht te beginnen er waren zelfs heuse “militaire”prijzen.

Deze dag is afgesloten met een BBQ voor de deelnemers met muzikale begeleiding van de band Blue Steam.

De zondag morgen stond in het teken van einde van het “leger-groene voertuigen”  weekend en de start van de 4e groesepapvretersrondrit voor “burger” oldtimers en motoren. Ook hier was heel wat publiek op afgekomen. De “burger” oldtimers en motoren hebben ook een rondrit gemaakt door de regio met een lunch tussenstop op de Struisvogelboerderij in Aardenburg voor de auto’s en de Paardenmelkerij in Oostburg voor de motoren.

Na de middag heeft er ook ringsteken in Nieuwvliet plaatsgevonden met een afsluitende watertest in Groede, waar de tocht onder enorme belangstelling eindigde op de Markt. Waar de pas gerestaureerde NH Kerk in het midden van de belangstellingstond.  In de kerk was een mortierorgel opgesteld wat veel publiek trok en in een groot deel van Groede te horen was. De mortierorgel muziek werd afgewisseld door een tweetal optredens van Rondom Trom ( jambe).

De restaurants op de markt in Groede hadden gezorgd voor een prima afsluiting voor de deelnemers, door de deelnemers van een drankje en een boerenmaaltijd te voorzien. Er was zelfs een heuse “oldtimer”ijswagen present, die voor ambachtelijk ijs zorgde.

Al met al kunnen we spreken van een zeer geslaagd en succes vol weekend en we hopen een ieder weer terug te zien in 2011.