OLDTIMER WEEKEND GROEDE 2009

Oldtimer Weekend Groede Schrijft geschiedenis. Gehouden op 12/13 en 14 juni 2009.

Voor het eerst had de organisatie besloten er een combinatie van legervoertuigen en burger voertuigen van te maken. De legervoertuigen zouden van vrijdagmiddag tot zondagmorgen komen en de burgervoertuigen alleen de zondag voor de 3e Groesepapvretersrit.

Om vrijdag middag rond 16.00 uur kwamen de eerste 3 ton leger DAF’s de Markt in Groede opgedraaid, snel gevolgd door een Ford leger ambulance een aantal Willy Jeeps en een tweetal Dodges. Al met al een imposant gezicht, wat al direct veel kijkers trok, de Markt stond redelijk vol.

Na deze ontvangst hebben de deelnemers zich verdeeld over een aantal campings, die voor overnachtingplaatsen voor dit weekend hadden gezorgd.

De zaterdag morgen verzamelden alle “groene”voertuigen op de Markt met een bijzondere aanvulling van een 2tal Duitse legerwagens, een kever en een speciaal gebouwde Volkswagen Kubel, een echt collectors item. Na een rondrit door de streek rondom Breskens/Hoofdplaat en Schoondijke verzamelden de legerauto’s zich, na een korte stop op een tweetal camping ( waar kinderen mee mochten rijden met die legerauto’s) bij restaurant de 5 Weeghen, waar een lunch werd genoten en een bezoekje werd gebracht aan JODI Sintepier ( een zorgboerderij) . Het ‘goede doel’ van ons Oldtimer weekend.

Bij Groede Podium waren een 11 tal oldtimers tractors opgesteld, die daarna via Groede de weg naar Groede podium hebben genomen om bij de legervoertuigen aan te sluiten.  De legervoertuigen hebben in de namiddag een rondrit aangeboden gekregen via Oostburg/Sluis en terug langs de kust, waar natuurlijk de Panoramaweg onderdeel van de rit niet mocht ontbreken.

Op Groede Podium was in tussen het oude “Duitse”bunkerdorp geheel in stijl ingericht, door een groep “Duitse”soldaten, die aan de hand van rollen lieten zien hoe destijds het bunkerdorp bevolkt was, met een veldkeuken, veldhospitaal en een radiopost. Dit trok erg veel publiek en we hebben veel positieve reacties ontvangen.

Vanuit de organisatie hadden wij ons zorgen gemaakt of we dit wel konden doen, zulke herinneringen oproepen vanuit W.O. II. Gezien de vele positieve reacties zijn we blij dit toch doorgezet te hebben en we hopen de re-enactment groep DRG “40-45” ook weer in 2010 te mogen ontvangen.  Op Groede Podium waren intussen de oldtimer tractoren ook aangekomen en hebben zich aangesloten bij het defilé van de legervoertuigen. Het defilé werd afgenomen door burgemeester Sala van de gemeente Sluis met steun van de 4 dames van Xantippe, die ’s avonds nog hebben opgetreden. Na het defilé waren de legervoertuigen en de tractoren te bezichtigen op Groede Podium. Er was veel publiek op ons evenement afgekomen en ik weet zeker, dat die erg genoten hebben.

Deze zonnige dag werd door de deelnemers afgesloten met een BBQ met muzikale optredens de BBQ.

De zondag zag er heel wat anders uit, bakken met regen ruim 30 mm regen gevallen tussen 0.300 uur en 13.00 uur, dat leek een tegenvaller. In de eerste opzet van ons evenement stond om 9.00 uur zandhappen voor de legerjongens en meisjes gepland, dat is watertrappelen geworden. Slechts één moedige deelnemer heeft zich aan het watertrappelen gewaagd, en dat heeft ie ook geweten. We hadden een dikke tractor met dikke banden nodig om de leger Dodge weer op het droge ( nou ja droge) te krijgen. Een ding is zeker ondanks alles heeft de chauffeur erg genoten.

Tussen 10.00 uur en 11.00 uur werden de “gewone “oldtimers verwacht om samen met de overgebleven leger voertuigen koffie met groesepaptaart en truffel te nuttigen. Deze mini paptaart en truffel waren geleverd door één van onze sponsors en die vonden erg veel aftrek, ze smaakten prima.

Helaas is door de regen het re-enactment kamp letterlijk in het water gevallen, het was de bedoeling dat ook de burger deelnemers kennis zouden maken met dat stukje historie, uitgebeeld als levende geschiedenis. Helaas denk ik dat ze geen bezoekers hebben gehad ( hopelijk volgend jaar beter).

Rond 11.00 uur zijn de 50 burger oldtimers ( we hadden slecht 2 afzeggingen vanwege het weer, een enorme waardering daarvoor) in een tweetal groepen vertrokken, de ene groep heeft geluncht bij de paardenmelkerij in Oostburg en de andere groep bij het Canada museum in Adegem ( Maldegem). Rond 16.00 uur werden zij weer terug verwacht op Groede Podium.